DocPointi ja Tallinna linna noore dokumentalisti preemia pälvisid režissöörid Liis Nimik ja Anna Hints

Noore dokumentalisti preemia antakse välja filmiloojale, kes paistab silma isikupärase filmikeelega ning kellel on julgust eksperimenteerida ja luua midagi seniolematut ning ambitsioonikat. Preemiaga kaasneb kaks 1500 euro suurust stipendiumit, mille väljaandmist toetab 2022. aastast Tallinna linn.

“2023. aasta on eesti dokumentalistika jaoks olnud erakordne – dokumentaalfilmid “Päikeseaeg” ja “Savvusanna sõsarad” on saavutanud enneolematut rahvusvahelist edu, ent veelgi olulisem, need on läbi ja lõhki ehedad Eesti lood, mis tänu meisterlikule teostusele ja režissööride ainulaadsele nägemusele on saanud eesti dokumentaalfilmi visiitkaardiks, tähistades täiesti uut ajajärku meie filmikunsti jaoks”, ütleb festivali korraldaja Filipp Kruusvall.  Lisades, et seda enam väärib esiletoomist, et nii Liis Nimik kui ka Anna Hints teevad nendega oma täispika dokumentaalfilmi režissööridebüüdi ja on hämmastavalt mitmekülgsed filmiloojad.

Liis Nimik on ainulaadne kooslus režissöörist ja edukast produtsendist, kes on olnud ka mitmete väljapaistvate mängufilmide nagu näiteks „Free Range“ ja „Risttuules“ monteerija. See kogemus on andnud tema filmikeelele erilise läbitunnetatuse ja unikaalse rütmitaju. Ta on ka edukas produtsent, kes on välja toonud näiteks rahvusvahelistel festivalidel menuka dokfilmid “Üht kaotust igavesti kandsin” ja “Süda Sõrve sääres”. Tema esimene täispikk dokumentaalfilm „Päikeseaeg“ linastus 2023. aastal Visions du Réeli filmifestivalil Šveitsis. Liis Nimik õpetab BFM-is montaažikunsti ja oma doktorantuuriõpingutega seoses tegutseb ta hetkel Barcelona Pompeu Fabra ülikoolis.

Anna Hintsi kohta on kõige õigem kasutada sõna looja – tegu on stsenaristi, režissööri, kunstniku, fotograafi, muusiku, keskkonnaaktivisti ja heliloojaga. Ta on osanud kõiki neid loometahke parimal moel edasi kanda ka filmikunsti. Tema lühimängufilm “Jää” pärjati 2018. aasta EFTAga parima lühifilmi kategoorias ja valiti üheksakümne rahvusvahelise filmifestivali võistlusprogrammi, võites hulgaliselt auhindu. Lühidokumentaal “Homme saabub paradiis oli aga 2021. aastal üks enim kõneldud ja keskkonnaalaselt mõjukamaid filme. Hintsi esimene täispikk dokumentaalfilm “Savvusanna sõsarad” esilinastus 2023 jaanuaris Sundance’i filmifestivali maailmakino dokumentaalfilmide võistlusprogrammis, kus võitis parima režissööri preemia. See on esimene Eesti režissööri ja Eesti peatootmises valminud dokumentaalfilm, mis jõudnud ühele maailma viiest olulisimast filmifestivalist.

30. jaanuarist 4. veebruarini toimub juba 15. aastat järjest rahvusvaheline dokumentaalfilmidele keskenduv festival DocPoint Tallinn. Festival toimub koostöös Helsingi DocPoint festivaliga, mis on Põhjamaade regioonis üks olulisemaid dokfilmiüritusi.

Festivali kinodeks on jätkuvalt Sõprus ja Artis ning juba viiendat aastat jõuab osa festivali programmist ka Tartu Elektriteatrisse.